Детски хор "Добри Христов" град Варна

Екип

Home / Екип

Галина Станишева – диригент

Галина Станишева, завършва с отличие Национално училище по изкуства ”Добри Христов” гр. Варна, и в последствие магистратура в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив, където се дипломира със специалност- Музикална педагогика. Учи дирижиране при доц. Крикор Четинян. Специализира класическо пеене в класа на проф. Валентина Александрова.

През 1993г. започва работа в ЦПЛР-ОДК, Варна. От 2002г. е част от екипа на Варненска детско-юношеска опера и Детски хор „Добри Христов”, където работи като вокален педагог и преподавател по солфеж. От 2014 г. е диригент на Детски състав към хора, а от 2016г. дирижира и Концертен състав на Детски хор “Добри Христов“, с който реализира множество самостоятелни концертни програми . Организира творчески проекти с хорове от страната и чужбина.

Под нейно ръководство Детски хор “Добри Христов“ участва в редица престижни фестивали и конкурси и печели множество отличия и награди.

През 2013г. получава наградата на Общински Детски Комплекс-Учител на годината.

През 2015г. участва в Майсторски клас за хорови диригенти в гр. Пловдив с ръководител доц. Крикор Четинян.

Член е на комисия за подготовка и провеждане на Международен майски хоров конкурс Проф. “Георги Димитров“, Варна.

За висок професионализъм и принос към музикалното изкуство, и по случай 65 години от създаването на Детски хор “Добри Христов“, през 2018г. е удостоена със Сребърна лира на Съюза на Българските музикални и танцови дейци.

През 2022г. получава високо отличие – Награда Варна в номинацията „Учител на годината“.

През 2023г. е наградена със златна лира от Съюза на българските музикални и танцови дейци гр. София. Наградата се връчва за високи художественотворчески постижения и по повод 30 години творческа дейност.

                                                               

Биляна Енева – пианист

Завършила e Средно Музикално Училище „Добри Христов“ гр. Варна през 1992 г. със специалност пиано. Същата година e приета в Инструментален факултет на Държавна Музикална Академия „Панчо Владигеров“ гр. София.

Следва двугодишно обучение в майсторски клас за придобиване на професионална квалификация „Инструменталист – Пианист“.

Носител e на Дипломи и Награди от Национални и Международни конкурси, имала e участия в множество концерти в цялата страна, записи в БНР и БНТ, солист на Варненска филхармония и оркестъра на ДМА „Панчо Владигеров“ гр. София.

Работила e като хоноруван корепетитор към НМУ „Л. Пипков“ и ДМА „П. Владигеров“ гр. София. От 1999 г. работи, като корепетитор на Детски хор „Добри Христов“ при Общински детски комплекс гр. Варна. Гост – пианист е на Хор на Девойките, Смесен хор „Камчийска лилия“ и Смесен хор „Черноморски звуци“ гр. Балчик. Като пианист – акомпанятор с тези състави има множество участия във Фестивали и Конкурси в страната и чужбина: Италия, Швейцария, Германия, Франция, Белгия, Македония, Чехия, Сърбия, Хърватска, Румъния и др.

От 2012 г. е пианист на Международните ателиета, ръководени всяка година от различни чуждестранни гост диригенти – композитори в рамките на ежегодно провеждащия се Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ гр. Балчик.

Удостоена е с почетния знак на град Суза – Италия и Диплом “Пианист – Корепетитор” от Международния Фестивал “Черноморски звуци” гр. Балчик – България.

Има концертни участия и с инструменталисти.

Дарина Титкова – Спириева – пианист (работила в хора от 2020 до 2022 г.)

Възпитаник на Национално училище по изкуствата “Добри Христов” – Варна със специалност пиано, завършила през 2006 г. с отличие и Национална диплома. През 2011 г. завършва магистърска степен по пиано, а през 2012 г. – магистърска степен по музикотерапия към Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” – София.  

Дарина е лауреат на награди от национални и международни конкурси като солист и камерен изпълнител. Участвала е в майсторски класове и международни фестивали като пианист в камерен ансамбъл и като солов изпълнител. Солист на Варненска и Шуменска филхармония, както и на щатния оркестър на НМА “Проф. Панчо Владигеров” – София. Изнасяла е клавирни рецитали в страната и чужбина, гостувала е със солово музикално изпълнение на живо в предаването “Вечерен Тромпет” на Радио Варна, както и в други радиопредавания във Варна и София. Опитът й като музикален терапевт включва работа с разнообразни възрастови групи в различни институции и частна практика, реализиране на авторски програми, обучения и уъркшопи за възрастни и деца, както и интервюта за Радио Варна и Българската Национална Телевизия. 

Има дългогодишен опит като преподавател по пиано, солфеж и музикотерапия на деца и възрастни, начинаещи и напреднали. Работила е като преподавател по пиано и корепетитор на хор в Училище по изкуства “Щастливи деца” – гр. София. От 2021 г. работи като корепетитор на Детски хор “Добри Христов” при Общински Детски Комплекс – Варна.