Детски хор "Добри Христов" град Варна

“Коледна церемония“ – 16.12.2023, гр.Варна

Home / Събития / “Коледна церемония“ – 16.12.2023, гр.Варна

С концерта “Коледна церемония“, Детски хор “ Добри Христов“ при ЦПЛР-ОДК, Варна, с диригент Галина Станишева , пианист Биляна Енева-Чакърова и музикален педагог Мариана Колева, представиха пред варненската публика своите коледни послания, в навечерието на светлите празници. 

Концертът се състоя на 16 декември 2023 г. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Варна. В първата част на програмата, децата от Детски и Концертен състав възпяха Рождество, с прекрасни български коледни песни, носещи трепета на очакването, пожеланията за благоденствие, топлина, доброта и много любов. 

Втората част на концерта, ни пренесе в друг музикален свят. Премиерно прозвуча „Коледна церемония“ от Бенджамин Бритън. Произведението се състои от 11 части и е написано през 1942 г., по текстове на средновековни поеми от 15 и 17 век посветени на раждането на Христос. Оригиналът е за еднороден хор, солисти и арфа, която е равностоен партньор на хора в цялото произведение. Партията на арфата изпълни Деница Димитрова, солист-арфист на Софийската опера и балет. 

Солисти бяха: Грета Дюлгерова, Кремена Стефанова, Росислава Каменова и Александър Господинов.