Детски хор "Добри Христов" град Варна

НА ОФИЦИАЛНАТА СТРАНИЦА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА: Детски хор „Добри Христов“ с отлична премиера в Кралския театър във Варшава

Home / Събития / НА ОФИЦИАЛНАТА СТРАНИЦА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА: Детски хор „Добри Христов“ с отлична премиера в Кралския театър във Варшава

На 18 септември в Кралския театър на музея „Лаженки Крулевске“ във Варшава празничен концерт изнесе детският хор „Добри Христов“ при Центъра за подкрепа на личностното развитие – Общински детски комплекс в град Варна. Програмата на концерта бе изключително разнообразна – хорови творби на български и европейски композитори, многогласни обработки на фолклорни мотиви, православни песнопения, творби на Рахманинов, на Боб Чилкот и Гершуин. Публиката от полски приятели на българската култура и наши сънародници във Варшава възнагради с продължителни аплодисменти и възторжени отзиви изпълнителките на възраст от 10 до 18 години. Тържествената вечер в Кралския театър бе посветена на наближаващия Ден на независимостта на България. По този повод приветствие към гостите поднесе Н.Пр. Емил Ялнъзов – посланик на България в Полша. Той благодари на Българския културен институт за поредната артистична проява, представяща българското изкуство на изключително високо ниво.

 

Формацията от талантливи деца е един от първите български хорове, основан е през 1953 г. През своята 65-годишна история хорът е възпитал няколко поколения  млади таланти, изпели класически образци на световното музикално изкуство от Ренесанса до музиката на XX и XXI век. Творческият връх на състава е през 1972 г. с три първи награди  от конкурса в Арецо – Италия.

От сезон 2016 г. диригент на формацията е Галина Станишева. В екип с пианистката Биляна Енева тя обновява репертоара,  създават се нови програми за обучение.

Детският хор “Добри Христов“ е лауреат и носител на множество награди и отличия от фестивали и конкурси. За своя принос към музикалното изкуство, през 2013 г. е награден със Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

След отличната премиера пред варшавска публика в следващите дни на младите варненски хористки предстои участие в Trillme Festival – Международен фестивал на девически хорове, единствен по рода си в Европа. Той се провежда за трети път в Познан – града с най-силни традиции в хоровото изкуство в Полша.